Blog

woensdag 12 december 2018

Dit is de eerste poging tot een blog voor de Groene Juffers.

dinsdag 1 januari 2019

BTW van 6 procent naar 9 procent

We zijn achter de schermen druk bezig met de BTW-verhoging die per 1 januari is ingegaan. Feitelijk is dit een bijzonder ongelukkig gekozen tijdstip. Het betekent dat we na de drukte van de feestdagen en de inventarisatie van de voorraad nu een extra taak hebben.

Alle producten met laag BTW-tarief zijn vanaf vandaag in plaats van met 6 procent belast met 9 procent. Dat is vervelend voor u als consument, maar levert ook nog eens heel veel extra werk op voor ons als de winkelier. Niet alleen moeten alle prijzen in de kassa omgezet worden (dat gebeurt gelukkig grotendeels door de leverancier van de kassa), ook de prijzen in de weegschalen, in het broodboek (denk aan de broodbestellingen voor klanten), de broodkaartjes, de kaartjes voor de kazen, de kaartjes van de schepbakken en natuurlijk de schapkaarten bij al onze producten moeten vervangen worden. Als u bedenkt dat dit er meer dan tienduizend zijn en dat deze allemaal geprint en opnieuw stuk voor stuk geplaatst moeten worden dan hoop ik dat u er begrip voor heeft als de komende tijd de prijzen op de schappen nog hier en daar achter blijven bij die in de kassa. Met vriendelijke groeten en de allerbeste wensen voor een gezond en mooi 2019, De Groene Juffers.

Zondag 3 maart 2019

Bijna voorjaar!

De BTW-perikelen zijn vrijwel achter de rug. Hier en daar vinden we nog af en toe kaartjes die aan de verhoging zijn ontsnapt of producten die helemaal geen kaartje meer blijken te hebben. Maar verder lijkt 1 januari al weer lang geleden. Niet alleen gebeurt er altijd veel in de winkel, maar ook was het weer de afgelopen week zo fantastisch dat het wel lente leek.
En inmiddels is het maart en geheel volgens de verwachtingen roert maart zijn staart, lijkt de lente even weg en loeit er een herfststorm om ons huis. De voorjaarsbloeiers laten zich hierdoor niet afschrikken. De sneeuwklokjes bloeien en hebben inmiddels gezelschap gekregen van de krokussen en de narcissen. Die sneeuwklokjes kun je redelijk eenvoudig vermeerderen door ze na de bloei (en voor de bladeren verwelken) op te graven, ze te scheuren en ze dan weer te planten. Als je dat elk jaar doet heb je voor je het weet een heel sneeuwkleed in je tuin.
Maar dit terzijde. Naast tuinieren hou ik ook erg van koken en ik lees altijd van alles over beide onderwerpen en ook over gezondheid gerelateerde zaken.
Onlangs las ik het boek Natuurlijk! Langer gezond. van Annemarie Reuzenaar en momenteel lees ik het nieuwste boek van Marjolein Dubbers Eet meer energie. Het zijn allebei leuke, prettig leesbare boeken die veel informatie geven over de invloed van voeding op je gezondheid.
Laatst kwam ik een lekker recept tegen met agar-agar. Dit bindmiddel op basis van zeewier is een ideaal plantaardig alternatief voor gelatine. Je kunt er bijvoorbeeld heel makkelijk snoepjes van maken. Men neme:
• 1 zakje agar-agar
• 350 ml water
• 50 ml diksap
Het diksap en water kunnen ook vervangen worden door 400 ml vruchtensap (bijvoorbeeld kersensap of abrikozensap).
Roer de agar-agar door het water met diksap (of het vruchtensap) en breng dit aan de kook in een pannetje. Twee minuten door laten koken. Giet het mengsel in een platte vorm of in een ijsblokjes vorm of bonbon vorm. Af laten koelen en in de koelkast op laten stijven. De agar-agarsnoepjes zijn enkele dagen houdbaar in de koelkast. Ook leuk om samen met kinderen te maken.

Het boek van Teun van de Keuken De supermarkt survival gids heb ik net uit. Hier en daar erg vermakelijk en met inside informatie over ons dagelijks eten, ik heb het met veel plezier gelezen.
Nu de BTW-verhoging naar negen procent net achter de rug is en de gewone winkelroutine weer zijn beloop heeft zijn er nieuwe uitdagingen (het leven zit er vol mee). Een van onze vaste trouwe medewerkers gaat ons binnenkort verlaten en dat betekent dat het weer tijd is voor sollicitaties. We hebben inmiddels diverse gesprekken gehad en binnenkort verschijnt er een aantal nieuwe gezichten in de winkel. We hopen dat ze met heel veel plezier bij ons zullen werken. Op een langdurige samenwerking!