Blog

woensdag 12 december 2018

Dit is de eerste poging tot een blog voor de Groene Juffers.

dinsdag 1 januari 2019

BTW van 6 procent naar 9 procent

We zijn achter de schermen druk bezig met de BTW-verhoging die per 1 januari is ingegaan. Feitelijk is dit een bijzonder ongelukkig gekozen tijdstip. Het betekent dat we na de drukte van de feestdagen en de inventarisatie van de voorraad nu een extra taak hebben.

Alle producten met laag BTW-tarief zijn vanaf vandaag in plaats van met 6 procent belast met 9 procent. Dat is vervelend voor u als consument, maar levert ook nog eens heel veel extra werk op voor ons als de winkelier. Niet alleen moeten alle prijzen in de kassa omgezet worden (dat gebeurt gelukkig grotendeels door de leverancier van de kassa), ook de prijzen in de weegschalen, in het broodboek (denk aan de broodbestellingen voor klanten), de broodkaartjes, de kaartjes voor de kazen, de kaartjes van de schepbakken en natuurlijk de schapkaarten bij al onze producten moeten vervangen worden. Als u bedenkt dat dit er meer dan tienduizend zijn en dat deze allemaal geprint en opnieuw stuk voor stuk geplaatst moeten worden dan hoop ik dat u er begrip voor heeft als de komende tijd de prijzen op de schappen nog hier en daar achter blijven bij die in de kassa. Met vriendelijke groeten en de allerbeste wensen voor een gezond en mooi 2019, De Groene Juffers.

Zondag 3 maart 2019

Bijna voorjaar!

De BTW-perikelen zijn vrijwel achter de rug. Hier en daar vinden we nog af en toe kaartjes die aan de verhoging zijn ontsnapt of producten die helemaal geen kaartje meer blijken te hebben. Maar verder lijkt 1 januari al weer lang geleden. Niet alleen gebeurt er altijd veel in de winkel, maar ook was het weer de afgelopen week zo fantastisch dat het wel lente leek.
En inmiddels is het maart en geheel volgens de verwachtingen roert maart zijn staart, lijkt de lente even weg en loeit er een herfststorm om ons huis. De voorjaarsbloeiers laten zich hierdoor niet afschrikken. De sneeuwklokjes bloeien en hebben inmiddels gezelschap gekregen van de krokussen en de narcissen. Die sneeuwklokjes kun je redelijk eenvoudig vermeerderen door ze na de bloei (en voor de bladeren verwelken) op te graven, ze te scheuren en ze dan weer te planten. Als je dat elk jaar doet heb je voor je het weet een heel sneeuwkleed in je tuin.
Maar dit terzijde. Naast tuinieren hou ik ook erg van koken en ik lees altijd van alles over beide onderwerpen en ook over gezondheid gerelateerde zaken.
Onlangs las ik het boek Natuurlijk! Langer gezond. van Annemarie Reuzenaar en momenteel lees ik het nieuwste boek van Marjolein Dubbers Eet meer energie. Het zijn allebei leuke, prettig leesbare boeken die veel informatie geven over de invloed van voeding op je gezondheid.
Laatst kwam ik een lekker recept tegen met agar-agar. Dit bindmiddel op basis van zeewier is een ideaal plantaardig alternatief voor gelatine. Je kunt er bijvoorbeeld heel makkelijk snoepjes van maken. Men neme:
• 1 zakje agar-agar
• 350 ml water
• 50 ml diksap
Het diksap en water kunnen ook vervangen worden door 400 ml vruchtensap (bijvoorbeeld kersensap of abrikozensap).
Roer de agar-agar door het water met diksap (of het vruchtensap) en breng dit aan de kook in een pannetje. Twee minuten door laten koken. Giet het mengsel in een platte vorm of in een ijsblokjes vorm of bonbon vorm. Af laten koelen en in de koelkast op laten stijven. De agar-agarsnoepjes zijn enkele dagen houdbaar in de koelkast. Ook leuk om samen met kinderen te maken.

Het boek van Teun van de Keuken De supermarkt survival gids heb ik net uit. Hier en daar erg vermakelijk en met inside informatie over ons dagelijks eten, ik heb het met veel plezier gelezen.
Nu de BTW-verhoging naar negen procent net achter de rug is en de gewone winkelroutine weer zijn beloop heeft zijn er nieuwe uitdagingen (het leven zit er vol mee). Een van onze vaste trouwe medewerkers gaat ons binnenkort verlaten en dat betekent dat het weer tijd is voor sollicitaties. We hebben inmiddels diverse gesprekken gehad en binnenkort verschijnt er een aantal nieuwe gezichten in de winkel. We hopen dat ze met heel veel plezier bij ons zullen werken. Op een langdurige samenwerking!

Juni-augustus 2019 Biologisch dynamisch tuinieren en het goede voorbeeld geven.

Terwijl ik dit schrijf is het alweer augustus en deze blog dateert -deels- van juni dit jaar. Ik volgde begin dit jaar een aantal BD cursusavonden die georganiseerd werden bij Tuinbouwvereniging Buytentwist te Overveen. Erg interessant en vooral ook bijzonder praktisch toepasbaar. Geïnspireerd door de cursus ben ik gaan lezen in o.a. 34 planten om mee te tuinieren, maak je eigen plantenextracten voor een vitale tuin door Bernard Bertrand. Ik vond het boek bij de bibliotheek en was dermate enthousiast dat ik het nu ook zelf heb aangeschaft. Meteen ben ik gaan experimenteren met het maken van allerlei extracten, o.a. brandnetelgier die de meeste mensen wel bekend voorkomt, bedoelt om planten te versterken en om mee te sproeien tegen luizen. Tevens maakte ik heermoesextract tegen een schimmel die elk voorjaar de kop opsteekt bij mijn perzikboom en ter voorkoming van schimmel bij de rozen en om de aalbesstruiken mee te besproeien die ook aangetast zijn door een schimmel. Ook heb ik extracten gemaakt met gedroogde bd calendula ter versterking van diverse planten, met name kolen en tomaten. En omdat dit jaar ook hier in Haarlem de buxusmot verscheen (in de Achterhoek en in Duitsland waarde hij al eerder rond) ben ik gaan experimenteren met lavameel wat ik over de buxussen uitsstrooide met behulp van een theezeefje.

Door het lezen van het hiervoor genoemde boek kwam ik er achter dat heel veel planten die als onkruid te boek staan een hele waardevolle toevoeging kunnen zijn op het leven in en de vitaliteit van je tuin. Neem bijvoorbeeld de heermoes die ik al noemde, maar ook de bladeren van de rabarber (die niet gegeten kunnen worden omdat ze giftig zijn) blijken als extract te werken tegen rupsen e.d. dus ook die heb ik ingezet bij de strijd tegen de buxusmot.

Wat ik ook leerde tijdens de cursus is het belang van mulchen: dus zorgen dat de aarde bedekt wordt met plantresten en met bodembedekkers om te voorkomen dat de kale aarde wordt blootgesteld aan de elementen en dus ook bijvoorbeeld tegen droogte. Iets waar ik deze zomer meteen heel veel aan had.

Ik wist dat er bd zaaikalenders zijn, maar ik heb ze nu ook zelf ontdekt. Ze geven heel goed aan wanneer het een goed moment is om te zaaien en te oogsten op basis van de stand van de maan en de sterren. En ook is er een uitleg waarom dat zo is. Intrigerende kennis vind ik.

Steeds meer merk ik dat als je gezond eet ook een gezonde verzorging en voeding van je tuin iets vanzelfsprekends wordt.

Ik vertelde al eerder dat koken een van mijn hobby’s is, ik vond leuke recepten in  Honestly Healthy van Natasha Corrett en Vicki Edgson(ik maakte o.a. het kokosbrood) en We Love groente van Janneke Vreugdehil wat o.a. een intrigerend recept bevat van bloemkoolpizza. Lekker en  koolhydraatarm. Met genoegen las ik Deliciously Ella van Ella Woodward die zichzelf ontpopte van een (haar woorden) suikermonster tot een glutenvrije veganist (ook haar woorden) en die zichzelf daarmee genas van de zeldzame ziekte POTS (posturale orthostatische tachycardie syndroom), een syndroom wat je autonome zenuwstelsel afbreekt waardoor alle zaken die automatisch zouden moeten gebeuren in je lichaam dit niet meer doen, denk aan je hartslag en je spijsvertering. Waar ze eerst nauwelijks groente en fruit at is ze nu jubelend over alles wat groente, fruit en granen is. Het enthousiasme waarmee ze schrijft is inspirerend en geeft mij hoop voor de toekomst en bevestigt mij in mijn overtuiging dat je zelf zoveel kunt doen om jezelf te genezen en beter te voelen door middel van gezonde voeding.

Hierbij een recept voor pindakaasbrood waar ik heel erg enthousiast over ben en wat ook nog eens koolhydraatarm is. Het is uit het kookboek koolhydraatarme recepten uit Oanh’s kitchen:

Koolhydraten per plakje: 1,7g khd

Benodigdheden: Broodbakvorm 25 cm (of eentje met kleine broodvormpjes)

Ingrediënten: 280g pindakaas (of een andere notenmoes)

4 eieren

100 g griekse yoghurt

2 tl bakpoeder

2 tl kaneel (of koekkruiden)

0,5 tl zout

25 g gemengde pitten

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Roer alle ingrediënten (behalve de pitten) door elkaar totdat het een smeuïg geheel is geworden. Giet alles in de broodvorm en strooi de pitten over het brood. Bak het pindakaasbrood af in 40 minuten.

Een betere wereld begint bij jezelf: Marieke en ik hebben de Groene Juffers sinds eind 1999 en in die bijna twintig jaar dragen wij een steentje bij aan een betere wereld door producten van biologische en biologisch-dynamisch herkomst in te kopen en te verkopen. Daarnaast eten wij ook zelf (vrijwel) alleen maar producten uit onze eigen winkel en dat is zeker niet omdat dat goedkoper of makkelijker is. Ik denk trouwens dat als je alle kosten van milieuschade zou verdisconteren in de kosten van gangbare voeding, die prijzen aanzienlijk hoger zouden zijn. Maar dat is een andere discussie.

Wij vinden het belangrijk om onszelf optimaal te voeden en op die manier gezond te blijven. Ik ben er van overtuigd dat dit naast voldoende beweging en krachttraining de sleutel is dat wij al zoveel jaar met succes en plezier onze winkel runnen ondanks dat het heel hard werken is en we weinig vakantiedagen hebben. De eerste jaren hadden we zelfs helemaal geen vrije dagen en werkten we ook de zondagen door (en heel af en toe zijn we een nacht doorgetrokken omdat we iets af wilden maken in de winkel), met het klimmen der jaren wordt dat wat meer een uitdaging. Maar we werken nog steeds met plezier en we werken samen wat ook een belangrijke component van ons succes is.

Ik merk dat ik na twee weken vakantie echt uitgerust ben en zo langzamerhand sta te popelen om weer aan de slag te gaan. We hadden al jaren (met Villa Augustus in Dordrecht voor ogen) het idee om een tuin aan te leggen rond de winkel. Nu is het aantal vierkante meters beperkt, maar toch leek het ons een goed idee om als tegenwicht voor alle vergrijsde betegelde tuinen die tegenwoordig zo’n opgang maken een tuin aan te leggen. Dus we hebben een hekwerk gemaakt, de banken die we al hadden geschilderd, beukenhagen geplant en de bloembakken aangevuld met nieuwe plantjes, een regenton geïnstalleerd om zoveel mogelijk hemelwater op te vangen. Op het plaatsje achter hebben we een snelcomposteervat gezet omdat we het zo zonde vinden om al ons mooie onbespoten groenafval in de groenbak te kiepen en weg te brengen naar de gemeente.