Wijn en Bier

De term biologische wijnen slaat op de wijze waarop de druiven verbouwd worden. Er wordt geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen of chemische gewasbescherming. Vaak is het zo dat ook de manier waarop wijn uit druiven gemaakt wordt moet voldoen aan strenge eisen, bijvoorbeeld aan het gehalte van toegevoegde sulfieten om de houdbaarheid zeker te stellen. Van nature zijn al sulfieten aanwezig op het oppervlak van de druiven. De maximaal toelaatbare hoeveelheid sulfiet hangt af van de wijn, waarbij rode wijnen minder sulfiet mogen hebben dan witte wijnen en droge wijnen minder sulfiet dan halfzoete of zoete wijnen.

Biodynamische wijnen gaan nog een stap verder en de teelt van druiven is gebaseerd op principes die verzameld zijn door Rudolf Steiner. In de biodynamische wijnbouw zijn een negental preparaties op basis van koeienmest, kwarts dan wel medicinale planten nodig om de grond en de druivenstokken gezond te houden. Deze manier van wijnbouw ziet de wijngaard als een samenhangend en geïntegreerd levend systeem. Er worden heel strenge eisen gesteld aan de wijn voordat deze het Demeter etiket mag dragen. Bij een blinde proeverij van tien paren biodynamische en conventionele wijnen, bleek dat 9 van de 10 biodynamische wijnen expressiever waren dan hun conventionele tegenhanger en meer ‘terroir’ tot uitdrukking brachten.

Biologisch Bier:
De Utrechtse brouwerij De Leckere is in 1997 opgericht als eerste 100% biologische speciaalbierbrouwerij van Nederland. De Leckere bieren hebben een volle smaak en een geheel eigen, elegante stijl. Wij verkopen hun speciaalbieren die allen vernoemd zijn naar plaatsen in Utrecht.
Nederlands enige Trappistenbrouwerij La Trappe heeft ook een biologisch bier. Wij verkopen dit bier onder de naam Puur, een licht, hoppig bier.
Van de Limburgse brouwerij Gulpener verkopen wij het biologische Ur-pilsener. Gemaakt met ingrediënten van Limburgse bio-boeren.
Daarnaast verkopen we enkele Belgische biologische speciaalbieren.

Behalve bier verkopen we ook Cider van het Britse bio-merk Dunkertons. Engelse Cider is anders dan de bekende Franse appelcider. Het is een frisse drank met een relatief hoog alcoholpercentage (7%) dat drinkt als een pilsener.

Mede en Honingwijn:
Mede is een alcoholische drank die gemaakt wordt door honing te laten vergisten. Het is een eeuwenoude drank die al minstens 8000 jaar gedronken wordt. Van het merk Ambrosia verkopen wij mede en honing-kruidenwijn. Ambrosia is gemaakt van honing uit Nederlandse imkerijen. Het is daarom niet biologisch gecertificeerd aangezien er in Nederland vrijwel geen 100% bio-imkerijen zijn. Maar het is wel een hele bijzondere en lekkere drank!